Norske komedier

Etter at vi gikk inn i det nye årtusenet, har Norge satt opp produksjonen av norske filmer. Nå blir det nemlig produsert et sted mellom 20 og 30 filmer som blir vist på kino hvert eneste år. Det er faktisk et høyere antall filmer fra den norske filmbransjen enn det noen gang har vært før. I tillegg er dette høye tall i forhold til folketallet, spesielt dersom man sammenligner dette med mange andre land rundt i verden.

Norsk film endret seg utrolig mye i på 70-tallet, kvinneskikkelsene til Anja Breiens i Hustruer og dens oppfølgere ble godt lagt merke til her i landet samt i utlandet. Dette kan man nok si er en av de første norske komediene som endret måten norske komedier blir laget på, og absolutt en film alle filmfans bør se.

En ny generasjon med norsk komedie

Etterhvert som årene gikk dukket Olsenbanden filmene opp, disse ble produsert av Teamfilm A/S og ble faktisk laget etter danske forbilder og ikke norske. Dette vet de aller fleste ble utrolig store hits blant et veldig variert publikum, både barn og voksne satte stor pris på disse filmene. Noe som kanskje forklarer hvorfor det ble laget såpass mange oppfølgere. Det ble utrolig fort en populær serie, hvor det ble laget hele 14 spillefilmer mellom 1969 og helt frem til 1999. Filmene handler som de aller fleste vet om en gjenge med ganske uheldige skapsprengere, som består av Egon Olsen, Benny og Kjell i tillegg til Kjell sin kone Valborg som dukket ofte opp i filmene. I ettertid har Olsenbanden Junior dukket opp, som handler om akkurat de samme figurene bare som barn. Det ble produsert både som en miniserie for TV i 2001 i tillegg til tre filmer som ble laget mellom 2003 og 2005.

Den aller største kinosuksessen var derimot ikke Olsenbanden-filmene, men dukkefilmen Flåklypa Grand Prix fra 1975. Dette har i ettertid blitt en klassiker blant norske filmer, og det er selvfølgelig den velkjente Ivo Caprino som står bak. Denne filmen slo absolutt alle rekorder på kino og når den kom ut til salgs toppen den også salgslistene.

En endring sammen med årtusenskiftet

Sammen med årtusenskiftet kom som nevnt allerede en ganske stor endring innen filmindustrien i Norge, flere filmer ble produsert og humoren i filmene endret seg utrolig mye. Filmen Fjols til fjells blir kanskje kalt for tidenes norske komedie, men det blir nok ikke laget norske komedier av den typen lenger.
Gode eksempler på dette er filmene Svidd Neger fra 2003 og Slipp Jimmy Fri fra 2006. Svidd Neger har en ganske merkelig historie i filmen og den fikk utrolig varierte anmeldelser, helt fra terningkast to fra Dagbladet til terningkast seks fra TV2.
Slipp Jimmy Fri skiller seg ut fra tidligere norske komedier, det er en norsk animasjonsfilm og er faktisk den aller første norsk data-animerte spillefilmen, i tillegg til at den var tidenes dyreste norske film.

Dersom man skal nevne en annen film som virkelig har endret norsk komedie er Kill Buljo fra 2008. Det er snakk om en komisk parodi på de populære filmene Kill Bill og handlingen er lagt til i Finnmark.