Norske animatører i spill og film

pelle-politbilDet finnes mange gode norske animatører i filmverdenen hvor mest kjente er Ivo Carprino. En moderne animatør er Rune Spaans som står bak blant annet filmer som Pelle Politibil på Sporet og den kinoaktuelle filmen Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin.

Rune Spaan har de siste årene gjort stor suksess og fått et meget respektert navn i det norske animasjonsmiljøet. Han startet med illustrasjonsarbeid tidlig på 90-tallet og var på mange måter tidligere ute enn de fleste da han senere ble plukket opp av spillbransjen. I dag kan han se tilbake på mange kritikerroste 3D-filmer og spill.

En respektert fagperson

De fleste innenfor fagmiljøet i illustrasjon har alltid visst hvem Rune Spaan er. Det samme gjelder spillentusiaster, både de som spiller casino og tv-spill. I 2008 valgte han å slutte hos Toxic, for å drive sin egen virksomhet. Dette viste seg å være et godt valg for nå kunne Spaan sette sitt eget preg på sine illustrasjoner. De siste 5 årene har også norsk animasjon virkelig fått en oppsving, og Rune Spaans navn har dukket opp bare fler og fler ganger når terningkastene har vært gode. Det var da familien kjøpte den klassiske spillkonsollen Commodore 64 og Amiga han fikk inspirasjonen til å lage spill. I 2013 fylte Norsk Animasjonsfilm 100 år og selv om Norge har gode animatører som Rune Spaan mener mange at det må satses enda mer og få flere frem i lyset.

En rik historie

Norsk animasjon har en rik og stolt tradisjon som strekker seg over 100 år. De første filmene som Roald Amundsen på Sydpolen, Fanden i Nøtten og Fiinbeck er rømt kom alle ut i perioden mellom 1913 og 1927. Bak disse filmene sto Sverre Halvorsen, Ola Cornelius og Ottar Gladtvedt som i dag blir sett på som pionerne i bransjen. Ivo Caprino, som vi alle kjenner som mannen bak Flåklypa Grand Prix, har også lagd filmer som Musikk på Loftet, Veslefrikk med Fela, og Karius og Baktus. Etter 2000 dukket blant andre Rune Spaans opp, spesielt ettersom det dukket opp en helt ny bransje for spill på internett.

Lagde platecover

Da det norske pop-bandet A-ha kom med musikkvideoen Take On Me i 1985 satte faktisk bandet en helt ny standard for musikkvideoer takket være animasjoner. Det samme gjaldt også da bandet Motorpsycho i 1996 kom med videoen til sangen Manpower, som faktisk var lagd av studenter ved Høgskolen i Volda. Rune Spaans har ennå ikke lagd noen musikkvideoer, men har designet platecover til bandet Briskeby og Bertine Zetlitz. I 2015 har han hatt stor suksess med filmen Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin som har blitt hyllet av alle. Filmen handler om to typer som bor inne i en tunnel og som selvfølgelig da har en grevling i taket sitt. Filmen hittil i år blitt sett av over 200.000 på norske kinoer.