Norske animasjonsfilmer

photo_2Det er kanskje ikke den aller mest populære eller den
aller største sjangeren innen film i Norge. Men om man begynner å tenke over animasjonsfilmer på norsk finnes det faktisk en god del man kan velge mellom. Animasjonsfilmer i Norge begynte allerede å bli produsert i 1913, med andre ord hadde norsk animasjon sin 100 års jubileum i 2013. I forbindelse med norsk animasjonsfilm sin 100 årsjubileum ble hele 34 korte animasjonsfilmer lansert på Blu-Ray, på filmrommet.no og filmarkivet.no. Det var en stor feiring, i tillegg til alle filmene som ble lansert var det en stor utstilling som viste frem den hundreårige historien.

Noen av de første filmene innen norsk animasjon er filmer som Askeladden og de gode hjelperne fra 1961, Gutten som kappåt med trollet fra 1967, ReveEnka fra 1962 og Syvende far i huset fra 1966. Alle disse filmene er det selve Ivo Caprino som står bak, og da kan man selvfølgelig ikke la være å nevne Flåklypa Grand Prix filmen som ble hans aller største suksess.

Animasjonen utvikles videre

Etter alle disse dukkefilmene ble laget fortsatte animasjonsfilmene i Norge, det utviklet i takt med resten av verden og det ble fort en utrolig populær sjanger i filmindustrien her i landet. Det dukker stadig vekk opp nye animasjonsfilmer og mange av Norge sine filmer har fått stor suksess i utlandet, i tillegg til selvfølgelig her i Norge. Noen av filmene blir selvfølgelig bedre kjent enn andre, da mange blir laget spesielt for små barn. Noe som selvfølgelig gjør at de kanskje ikke blir vist på kino like lenge som andre animasjonsfilmer som kan passe for større barn og voksne eller at de ikke blir vist på kino i det hele tatt.

Gode eksempler på filmer som faller under den kategorien er «But Milk is important», en film som er en dukkeanimasjon og som ble laget i såkalt «stop-motion» teknikk. Filmen ble faktisk vist på en rekke ulike internasjonale filmfestivaler og vakte oppsikt med sine merkelige karakterer og detaljert håndverk. Likevel ble ikke dette en av de filmene de fleste har hørt om i ettertid.

Norsk animasjonsfilm vekker oppsikt utenfor landet

Etterhvert som det ble tydeligere at norsk animasjonsfilm var noe som kunne bli utrolig populært i landet, ble stadig flere filmer produsert. Filmen «Det siste norske trollet» fra 2010 er en kortfilm som handler om de aller siste trollene i Norge, at de finnes og at man bare må se seg rundt. Regissøren Pjotr Sagepin har skapt en rekke flotte kortfilmer i sine 20 år i Norge, noe han absolutt har fått mye ros og oppmerksomhet for. Han har vunnet en rekke priser både her i Norge og rundt i verden, blant annet to Amandapriser.

Dersom man skal nevne noen filmer som virkelig vil bli husket innen norsk filmhistorie må filmene Slipp Jimmy Fri og Kurt Blir Grusom bli nevnt. Slipp Jimmy Fri vant Amanda prisen i kategorien Beste film i 2006 i tillegg til at den ble nominert til Nordisk Råd sin filmpris det samme året. Kurt Blir Grusom fra 2008 er basert på to bøker av Erlend Loe og ble nominert til Amandaprisen i 2009 og til Annecy International Animated Film Festival samme år.