Klassiske filmer

Filmkultur som en del av menneskeheten

Helt siden det første toget på kinolerretet skremte vettet av tilskuerne, har film og TV-industrien spilt en sentral rolle i menneskehetens utvikling. På mange måter har klassiske filmer formet vår mentalitet og måten vi ser på ting. Enkelte klager over at helt feil verdier blir propagandert i filmene, men det handler kun om hvilke filmer man ser – utallige gode filmer dukker opp på lerretet hvert år, det gjelder å legge merke til dem.

Eldre versjoner bedre enn nye mesterverk

wizardozDe fleste har sett Oz: The Great and Powerful på kino. Filmen kom ut i 2013 og ble raskt nominert til en av de beste familiefilmene og barnefilmene året etter. Det er en kul film lagd med moderne teknologi, men den kan på ingen måte måle seg med den klassiske versjonen av den kjente barneboka. Klassikeren heter The Wizard of Oz (Trollmannen fra Oz) og kom ut så tidlig som i 1939. Det er nettopp denne filmen, og ikke den moderne oppfølgeren, som er i sentrum av spilleautomaten med samme navn – The Wizard of Oz: Wicked Riches. Denne finner du på de fleste nye casinoer der ute – nordmenn er jo glade i pengespill.

Filmer med sjel

Det var ikke lett å lage en film før i tiden, man måtte gjøre alt selv – nå om dagen er jo alt digitalisert og ingen «heftige» vinkler er gjort på ekte. Når Trollmannen fra Oz og de andre klassiske filmene fra 30-, 40- og 50-tallet kom ut, måtte regissørene ta i bruk alle mulige triks for å få resultatet til å se fantastisk ut. Vi sier ikke at moderne filmer er dårlige. Men de mangler noe av sjelen fra gamle dager – en lignende situasjon ser vi i moderne arkitektur. Man bryr seg ikke like mye om detaljene som før i tiden.