Filmmusikaler

Filmmusikaler er, som navnet antyder, filmer hvor deler av dialogen erstattes av eller suppleres med sang, og var en naturlig videreføring av scenemusikalene da lydfilmer først ble utviklet. Den største forskjellen på scenemusikaler og filmmusikaler er de ofte forseggjorte kulissene eller forflytning mellom steder, noe som vanskelig kan gjennomføres på en teaterscene. 1920-årene var filmmusikalens barndom. Skuespillerne fortsatte som de alltid hadde gjort i stumfilmene, men ble nå akkompagnert av musikkspor og enkle lydeffekter.

moulin-rouge-imageDen aller første filmmusikalen vi kjenner til er The Broadway Melody fra 1929. Filmmusikalenes popularitet har egentlig aldri avtatt i særlig grad, og det har blitt produsert en rekke publikumssuksesser fra musikalenes pionerdager og frem til i dag. På en liste over de beste filmmusikalene finner vi blant andre Singin’ in the Rain (1952), The Sound of Music (1968), The Rocky Horror Picture Show (1975) og Moulin Rouge! (2001).

Man kan ikke snakke om filmmusikaler uten å nevne Bollywood. Musikaler står ekstremt sterkt i India, og det knyttes store forventninger til sjangertroskap når en ny Bollywoodproduksjon slippes. Ofte lanseres filmmusikken før selve filmen for å bygge en publikum. Flere andre nasjoner kastet seg raskt på filmmusikalbølgen, men ingen – ikke engang USA – har vært fullt så produktive som India.