Duolva Duottar – norsk-samisk rap

doulva-dottarRap på ulike språk er etter hvert noe man har blitt vant til å høre rundt omkring i verden. Det er lenge siden denne sjangeren var noe som var forbeholdt urbane strøk i USA, og vi har også hatt mange rappere som benytter norsk språk. Men i 2008 kom et nytt språk inn på rapscenen, nemlig samisk.

Deltagelse i Norske Talenter

Den gangen var det den samiske rapgruppa Duolva Duottar som meldte sin ankomst i TV-programmet Norske Talenter. De fikk høye odds på nettcasinoer som NorgeVegas, hvilket betyr små sjanser. Dette var også paneldommer og komiker Thomas Giertsen enig i, og han var først mot å sende dem videre fordi han ikke forsto språket. Til tross for dette kom de helt til finalen der de endte på en fjerdeplass. For å gjøre opp for seg kommenterte Giertsen innsatsen deres delvis på samisk.

Aktiv i hele Sápmi

Duolva Duottar er aktive i hele Sápmi, som er navnet på Sameland. De har også holdt konserter på norsk, finsk og svensk side og har også hatt virksomhet i Russland. Man kan høre smakebiter av deres produksjoner på NRK Urørt. I 2011 kom deres første plate, og i løpet av 2016 ventes de å lansere enda en. For den samiske kulturen er slikt en god kilde til stolthet over sin tradisjon, sitt språk og sin samtid.

Levende samisk kultur

Grupper som Duolva Duottar gir helt uvurderlige bidrag til å holde den samiske kulturen og det samiske språket i live. Det som redder denne typen språk er jo nettopp at det er i praktisk og levende bruk. Uten denne typen kulturgrupper ville det samiske språket fort kunne bli redusert til et dødt språk som holdes kunstig i live på samme måte som latin gjør det. Det er veldig viktig at slike innsatser gjøres for samisk språk, for ethvert eksisterende språk er en renn skattekiste av kunnskap. Både gjennom musikk, litteratur, film og annen kulturell og praktisk bruk er det slik man sørger for at samisk ikke bare har mulighet til å bevares for fremtiden, men til faktisk å forbli et språk som aktivt brukes og som lever sitt eget liv. Grupper som Duolva Duottar setter det tradisjonsrike språket inn i en moderne kontekst, noe som er nøkkelen til fremtiden.