Alt om Runner, Runner


I 2013 kom det en film som visstnok var basert på sanne hendelser i nettcasino-bransjen, skal vi tro nettstedet GratisAutomater.org. Filmen heter «Runner Runner» og Justin Timberlake og Ben Affleck har to av hovedrollene.

Filmen i seg selv har fått relativt lunken mottagelse av anmelderne, men publikum var litt mer åpne for denne litt annerledes thrilleren, hvor vi møter Richie, som studerer ved Princeton universitetet. Han er glad i å spille poker, og tjente penger til studiene ved å få andre også til å delta på pokerturneringer eller spille på nett. Når Princeton finner ut av dette mener de at hans aktiviteter på universitetsområdet strider imot skolens regler, og dermed blir han truet med å bli utvist. I ren desperasjon spiller han med det han har igjen av penger, og taper alt.

Blir rundlurt

Men Richie er en smarting, han har jobbet på Wall Street og han er en rev i statistikk. Ved å bruke sine verktøy forstår han at han faktisk har blitt lurt for alle pengene sine av en juksemaker. Han reiser dermed til Costa Rica for å konfrontere han som eier siden hvor han tapte alle pengene, nemlig Ivan Block. Når han har presentert statistikkene for Block, innser Block at han også har blitt lurt av de som har kodet programvaren han bruker, de har lagt inn kode som har gjort det mulig for dem å jukse. Han sparker de som har vært involvert og sørger for å hyre Richie med millionlønn, for å forhindre at sånne ting skjer igjen.

Men jobben til Richie innebærer mye mer enn han vet om, og ettersom han blir Blocks høyre hånd ser også FBI verdien i han med tanke på en operasjon de jobber med. FBI har nemlig store planer om å ta Ivan Block og riste hans imperium sønder og sammen. FBI kidnapper Richie og truer med å ødelegge livet hans på alle tenkelige vis. Omtrent samtidig skjønner Richie at Block ikke jobber på den mest etiske måten, og at han dessverre tar noen ulovlige og fryktelig uetiske valg innimellom. Det bygges opp til et stort oppgjør mellom Block og Richie.

Veldig løst basert på sannhet

Filmen i seg selv er veldig løst basert på sannheten, og en historie som trekkes frem som bakgrunn for filmen er historien om Nat Arem, som var profesjonell pokerspiller med bakgrunn fra Deloitte Touche. Han var en del av en operasjon som avdekket juks i online pokerspill gjennom bruk av statistikk. Det var også i virkeligheten en stor operasjon for å få ned online pokerspill og spilleautomater i 2006, etter USA fikk ny lovgivning på området. Men foruten disse tingene er det meste i filmen rett og slett bare dramatisk historiefortelling.

Filmen er regissert av Brad Furman som bare har noen få titler knyttet til sitt navn, deriblant «The Lincoln Lawyer» som har fått strålende kritikker. Det har vært relativt stille fra han siden han ga ut «Runner Runner», men han har produsert Justin Bieber sin musikkvideo «What do you mean», og han har regissert Brian Cranston i The Infiltrator.

Det uten tvil største navnet som har vært knyttet til denne produksjonen er Leonardo DiCaprio som er en av produsentene bak filmen. Manuset er skrevet av blant annet Brian Koppelman som har mange filmer om gambling bak seg deriblant «Rounders» og «Oceans Thirteen». Han er nå også manusforfatter bak HBOs Billions.